Obiectivele ingrijirii persoanelor cu diabet presupun mentinerea sau aducerea in limite normale a mai multor parametrii.
Fiecare medic trebuie sa individualizeze aceste obiective in functie de particularitatile si caracteristicile pacientului pe care il ingrijeste.
1. CONTROLUL GREUTATII CORPORALE
- mentinerea greutatii la pacientii normoponderali (cu greutate normala, IMC – indice de masa corporala- intre 18.5 - 24.9 Kg/m²)
- reducerea greutatii cu cel putin 10% si apoi mentinerea ei la pacientii supraponderali (IMC 25 – 29.9 kg/m²) si obezi (IMC peste 30 kg/m²)
- circumferinta taliei (masurata la nivelul ombilicului) la femei < 80 cm si la barbati < 94 cm
NB. Indicele de masa corporala se calculeaza impartind greutatea la inaltimea², calculata in metri (de exemplu, pentru o persoana cu greutatea de 65 kg si inaltimea de 1.60m , IMC = 65 : 1.6² = 65:2.56=25.3 kg /m²)
2. CONTROLUL GLICEMIC
- hemoglobina glicata HbA1c (media glicemiilor pe ultimele 3 luni) < 7%
- glicemia preprandiala (inainte de o masa principala) 80-130 mg/dl
- glicemia postprandiala maxima (varf glicemic la 1-2 ore dupa o masa) < 180 mg/dl
Reducerea si mentinerea HbA1c la valori sub 7% este dovedita stiintific a reduce complicatiile microvasculare (retinopatia si nefropatia diabetica) ale diabetului si, daca este implementata precoce raportat la momentul diagnosticului, este asociata si cu reducerea riscului de afectare cardiovasculara (infarct miocardic, accident vascular cerebral).
Pacientii nou-descoperiti, tineri, fara afectare cardiovasculara, tratati doar cu dieta sau metformin, pot tinti catre valori mai “ambitioase” ale glicatei, respectiv sub 6.5%
Din contra, pentru pacientii varstnici, cu afectare cardiovasculara, cu medicatie multipla, cu potential hipoglicemiant, cu hipoglicemii neresimtite clinic, cu vechime mare a diabetului (peste 10 ani) , tintele trebuie “relaxate”, o valoare a glicatei de 8.0% fiind mai potrivita pentru acestia.
3. CONTROLUL LIPIDELOR DIN SANGE (GRASIMILOR)
Controlul valorilor lipidelor din sange este obligatoriu la diagnosticul diabetului si ulterior periodic. Modificarea stilului de viata, cu reducerea cantitatii de grasimi saturate (de origine animala) si cresterea cantitatii de acizi grasi omega-3 si de fibre alimentare, controlul greutatii si exercitiul fizic zilnic dar si optimizarea controlului glicemic sunt pasi esentiali catre controlul valorilor lipidelor din sange.
Pana in urma cu un an (2014) ghidul Societatii Americane de Cardiologie si al Asociatiei Americane de Diabet stabilea ca etalon urmatoarele valori ideale ale lipidelor in sange:
- colesterol total < 175 mg/dl
- LDL colesterol (colesterolul "rau") < 100 mg/dl (< 70 mg/dl la cei cu boli cardiovasculare)
- trigliceride < 150 mg/dl
- HDL colesterol (colesterolul "bun") ? 40 mg/dl la barbati si ? 50 mg/dl la femei
In prezent recomandarea acestor foruri medicale nu mai include valori tinta ale lipidelor ci tine cont mai mult de riscul cardiovascular al pacientului.
Astfel doar pacientii sub 40 ani si fara factori de risc cardiovascular (fumat, hipertensiune arteriala, LDL colesterol peste 100 mg/dl, suprapondere sau obezitate) – nu necesita statina (adica medicament pentru scaderea valorilor colesterolului, de tipul simvastatin/atorvastatin/rosuvastatin), ci doar urmarirea valorilor colesterolului.
In rest, indiferent de varsta si de valorile colesterolului, prezenta sau absenta factorilor de risc, persoana cu diabet necesita introducerea in schema de tratament a unei statine.
4. CONTROLUL FUNCTIEI RENALE
- microalbuminuria (eliminarea urinara de proteine) < 30 mg/24 ore (µg/min)
- RFG (rata filtrarii glomerulare) ? 60 ml/min
- creatinina serica 0.6-1.2 mg/dl
- raport albumina /creatininadin urina spontana < 30 mg/g
Este important ca anual sa verificati analizele care reflecta functionarea rinichilor si aparitia atingerii renale in cadrul diabetului. Prezenta microalbuminuriei este un indicator precoce al afectarii renale, tratamentul adecvat in acest stadiu putand opri evolutia nefropatiei diabetice.
5. CONTROLUL TENSIUNII ARTERIALE
- tensiunea arteriala < 140/90 mmHg
Tensiunea arteriala trebuie masurata la fiecare vizita la medic !
6. OPTIMIZAREA STILULUI DE VIATA
- renuntarea la fumat/ mentinerea starii de nefumator
- alimentatie corecta
- evitarea consumului de alcool
- exercitiu fizic regulat
7. CONTROLUL COMPLICATIILOR - EVALUARI PERIODICE
ZILNIC /SAPTAMANAL/REGULAT
Masurarea glicemiei in momente diferite ale zilei
Valori ideale:
- Pe nemancate si inainte de orice masa principala 80-130 mg/dl
- La 1-2 ore dupa o masa principala sub 180 mg/dl
LA 3 LUNI
Controlul periodic la diabetolog
Masurarea HbA1c = hemoglobina glicata ; valoarea ideala < 7 %
Masurare tensiune arteriala; valori ideale sub 140 /90 mmHg
Masurare greutate
LA 6 LUNI
Masurarea HbA1c (daca diabetul e echilibrat si valorile glicemice sunt "in tinte" valoarea HbA1c se determina la 6 luni; daca valorile glicemice sunt in afara "tintelor" e recomandat sa se determine HbA1c la 3 luni)
LA 1 AN
Examen oftalmologic
Consult / examinare picior
Consult stomatologic
Bilant analize – dozarea colesterolului si a altor grasimi din sange , probe hepatice, renale , tiroidiene, etc
(bilantul analizelor poate fi efectuat si mai frecvent daca valorile lipidelor nu sunt controlate sau daca sunt alte probleme de sanatate )
Determinare microalbuminurie ( proba din urina pe 12/24 ore) sau raport albumina /creatinina din urina spot
Evaluare cardiaca, ECG – daca este cazul