Diabetul zaharat de tip 1 este cunoscut si ca "diabet juvenil" dat fiind ca este in general diagnosticat la copii si adulti tineri (< 40 ani). Se intalneste la 5-10% dintre persoanele cu diabet.
In diabetul tip 1, organismul nu mai produce INSULINA, care este un hormon necesar pentru a converti glucoza din zahar, amidon si alte alimente in energie, necesara desfasurarii vietii de zi cu zi. Mecanismul de aparitie a hiperglicemiei este reprezentat de distrugerea celulelor ? din pancreas, ceea ce duce la scaderea marcata a secretiei de insulina. In peste 90% din cazuri distrugerea celulelor beta se declanseaza printr-un mecanism autoimun, un proces de autodistrugere prin intermediul anticorpilor produsi de propriul organism, cauzele acestui fenomen fiind inca insuficient cunoscute si dovedite.
La pacientii cu DZ tip 1 pot coexista si alte boli produse prin acest mecanism autoimun precum boala celiaca - intoleranta la gluten, boli ale glande tiroide sau suprarenale, vitiligo, etc.
O forma particulara de DZ tip 1, cu debut insidios, este diabetul de tip "LADA" (latent autoimmune diabetes of the adult), care apare mai frecvent dupa varsta de 25 de ani, la adulti si la persoane varstnice, cu un debut aparent de tip diabet zaharat tip 2 care, dupa o perioada variabila de timp, se transforma intr-un veritabil diabet zaharat tip 1, ca urmare a procesului autoimun de distrugere a celulelor pancreatice.
Anual, in Romania, 4-6 copii din 100000 sunt diagnosticati cu diabet zaharat tip 1. In anul 2014 erau inregistrati in Programul National de Diabet 3000 copii si adolescenti cu diabet zaharat tip 1.
Cea mai mare incidenta a diabetului tip 1 o intalnim in Finlanda, unde 60 de copii din 100000 dezvolta anual aceasta afectiune, incidenta urmand sa se dubleze pana in 2020.
In ultimii zece ani, la nivel mondial, exista o tendinta de crestere treptata a numarului de cazuri de diabet de tip 1 nou descoperite intr-un an precum si a diagnosticului la varste mai mici, sub 5 ani.
Riscul de diabet zaharat tip 1 pe tot parcursul vietii este de aproximativ 0.4% la cei fara un istoric familial; riscul creste la 4-6 % la copiii cu un parinte cu diabet zaharat tip 1 , fiind mai mare in cazul in care tatal are diabet zaharat tip 1. Fratii copiilor cu diabet zaharat tip 1 au un risc de a dezvolta aceasta afectiune de 5 % sau chiar de 50% la gemenii univitelini (identici).
Predispozitia catre diabet zaharat tip 1 si diagnosticul de diabet zaharat tip 1 se sustin pe baza prezentei autoanticorpilor specifici – anticorpi anti GAD, anticorpi antiinsulina, anticorpi anti-celule insulare si anticorpi anti-proteina 2 asociata insulinomului / antitirozin fosfataza IA-2 si anticorpi antitransportor al zincului ZnT8 ( acesta din urma a fost introdus in cursul anului 2014 in panelul autoanticorpilor specifici dz tip 1). Prezenta simultan a mai multor tipuri de autoanticorpi in concentratie crescuta indica un risc de 75% de diabet in urmatorii 5 ani pentru cei cu valori glicemice inca normale si confirma diagnosticul la cei cu valori glicemice diagnostice pentru diabet.
Diabetul de tip 1 apare brusc, de obicei pe parcursul a cateva saptamani, cu semne clasice de hiperglicemie (poliurie, polidipsie, scadere marcata in greutate).Daca se intarzie testarea glicemiei si implicit vizita la doctor pot apare respiratie profunda, cu miros de "mere putrede", precum si dureri abdominale insotite de greata si varsaturi. Aceste modificari anunta instalarea cetoacidozei diabetice. In lipsa tratamentului respiratia devine din ce in ce mai ampla, cu miros de acetona, insotita de oboseala accentuata, somnolenta, deshidratare si in final chiar pierderea constientei (coma diabetica cetoacidozica). Aceasta constituie o urgenta medicala !
Singurul tratament in prezent este administrarea insulinei, care va fi permanent si trebuie instituit cat mai rapid, fiind esential pentru supravietuirea persoanei afectate.
Cu ajutorul insulinei, chiar si copiii mici pot invata sa controleze adecvat aceasta "conditie" si sa traiasca fericiti multi ani "cu diabet" si nu "pentru diabet".
Diabetul la copii este o problema care afecteaza intreaga familie. Daca esti membru sau prieten al acestei familii, suportul si intelegerea ta conteaza si va face diferenta.