Diabetul gestational reprezinta diabetul diagnosticat in trimestrul doi sau trei de sarcina. Daca glicemia este crescuta de la inceputul sarcinii, atunci ne aflam in fata unui diabet zaharat de tip 2 si nu a unui diabet gestational.
Mecanismul prin care se produce este tot acela conform caruia pancreasul nu secreta o cantitate optima de insulina. In timpul sarcinii placenta secreta hormoni hiperglicemianti,care blocheza activitatea insulinei. Acest lucru determina un necesar crescut de insulina pentru a mentine glicemia in limite normale. Pe masura ce sarcina inainteaza sunt produsi mai multi hormoni care vor bloca actiunea insulinei, iar corpul va deveni insulino-rezistent.
Testarea glicemiei este obligatorie de la prima vizita prenatala la tinerele cu factori de risc pentru diabetul zaharat (vezi categorii de persoane cu risc de diabet, mai sus). Daca testarea este negativa, adica glicemia este normala sau daca gravida nu prezinta factori de risc pentru diabet zaharat tip 2, atunci gravida va efectua o testare a glicemiei in saptamana 24-28.
DECI ESTE RECOMANDAT CA TOATE GRAVIDELE CARE NU AU DIABET ZAHARAT CUNOSCUT SI AU AVUT GLICEMIA NORMALA LA DEBUTUL SARCINII SA EFECTUEZE UN TEST DE TOLERANTA LA GLUCOZA IN SAPTAMANA 24-28 DE SARCINA
Testarea se face prin 2 strategii alternative: 1. testul clasic de toleranta la 75 g glucoza, sau 2. Diagnostic in 2 trepte – testare in cursul zilei, chiar pe mancate, cu 50 g glucoza , continuata ulterior, in alta zi, a jeun, cu testul de toleranta cu 100 g glucoza.
In cadrul testului de toleranta la 75 g glucoza, care este si cel mai folosit, o singura valoare glicemica ce depaseste valorile prag de mai jos stabileste diagnosticul de diabet gestational !
A jeun = 92 mg/dl
La 1 ora = 180 mg/dl
La 2 ore = 153 mg/dl
Este important sa nu consumati mancare sau alte lichide cu exceptia apei 8 ore anterior testului.
In momentul confirmarii diagnosticului luati legatura urgent cu un diabetolog.
Anumite categorii de femei au un risc crescut de a dezvolta diabet gestational :
- femei cu diabet gestational intr-o sarcina anterioara; 30% pana la 60% din femeile care au avut diabet gestational pot dezvolta diabet gestational la sarcina urmatoare;
- femei supraponderale;
- femei care au avut nevoie de tratament cu insulina in cursul unei sarcini anterioare au risc mai mare de a dezvolta diabet;
- femei care au o ruda de gradul I cu diabet de tip 2;
- femei care provin din grupuri etnice cu risc crescut: latini americani, africani,asiatici;
- femeile care au mai mult de 25 de ani in momentul in care raman gravid; riscul creste cu 4% pe an, in fiecare an, dupa implinirea varstei de 25 de ani;
- femei sub varsta de 25 de ani dar supraponderale;
- femei care au avut un fat macrosom (cu o greutate mai mare de 4 kilograme) sau mai mica de 2 kilograme la o sarcina anterioara;
- femei cu ovare polichistice;
- fumatoare;
- mamele cu hipertensiune arteriala;
- femei cu multiple avorturi spontane in antecedente;
- femeile cu un copil mort la nastere fara o cauza anume.
Netratat sau tratat incorect,diabetul gestational creste riscul de complicatii atat pentru mama cat si pentru fat. Riscurile materne se refera in principal la preeclampsie si riscul de a dezvolta dz tip 2 ulterior sarcinii; riscurile fetale presupun macrosomia (greutate mult crescuta pentru varsta sarcinii, ce se coreleaza cu un risc crescut de obezitate si diabet zaharat tip 2 in viata ulterioara a copilului), mortalitate perinatala si complicatii mecanice asociate sarcinii, precum distocia de umar.
Tratamentul consta in dieta si activitate fizica regulata, iar daca aceste masuri nu pot controla glicemiile, se va institui tratamentul cu insulina. Circa 70-85% din gravidele cu diabet gestational pot controla glicemia exclusiv prin modificarea stilului de viata!
Este obligatorie masurarea frecventa a valorilor glicemice, atat inainte de masa cat si dupa masa, pentru a aprecia in timp util necesitatea ajustarii / modificarii tratamentului.
Glicemiile tinta pentru gravida cu diabet gestational sunt:
A jeun = sub 95 mg/dl
La 1 ora dupa masa = sub 140 mg/dl
La 2 ore dupa masa = sub 120 mg/dl
Chiar daca dupa sarcina pacienta revine la glicemii normale, ea va ramane o persoana cu risc crescut de a dezvolta diabet zaharat tip 2, motiv pentru care la 6 - 12 saptamani dupa nastere se va efectua un test de toleranta la glucoza. Daca rezultatul testului este normal, se recomanda monitorizarea glicemiei la fiecare 1-3 ani (in functie de factorii de risc asociati).