Diabetul zaharat – o piatra de incercare? Preluati controlul !

Diabetul zaharat tip 2 este o afectiune metabolica a carei incidenta creste de la an la an, ca urmare a raspandirii supraponderii / obezitatii si instaurarii unui stil de viata sedentar si a unei alimentatii dezechilibrate, bazata in principal pe preparate de tip fast-food, snacks-uri si dulciuri concentrate. De cele mai multe ori, diabetul zaharat se asociaza cu valori tensionale crescute (hipertensiune arteriala) si cresterea valorilor grasimilor sanguine (dislipidemie). Astfel, persoana cu diabet zaharat este supusa unui risc cardiovascular important.

Infarctul miocardic, accidentul vascular cerebral, arteriopatia obliteranta a membrelor inferioare (arterita) sunt complicatii la nivel vascular ce pot apare la persoana cu diabet. De aceea, eforturile medicale, in acest moment, se adreseaza in principal prevenirii acestor complicatii.

In acest sens, persoana cu diabet zaharat trebuie sa beneficieze de un bilant regulat al posibilei afectari a organelor “tinta” pentru diabet . Examinarea fundului de ochi este recomandat a fi efectuata anual, sau la intervale de timp mai scurte la indicatiile specialistului, pentru surprinderea in stadii cat mai precoce a afectarii in cadrul afectiunii metabolice (retinopatie diabetica).

Analiza urinii colectata timp de 24 ore pentru surprinderea microalbuminuriei sau efectuarea raportului albumina /creatinina urinara din urina de dimineata, semnal precoce al afectarii renale, este recomandat a se efectua anual.

Profilul lipidic intregeste tabloul metabolic si cuprinde colesterolul total , fractiunile sale ( colesterolul rau = LDL colesterol, colesterolul bun = HDL colesterol) si trigliceridele, fractiune a grasimilor sanguine ce prezinta o “afinitate” deosebita pentru ficat, la nivelul caruia se depun determinand aparitia ficatului gras ( steatoza hepatica).

Profilul glicemic, constituit din valorile glicemiei a jeun, ale glicemiei la 2 ore dupa mesele principale (glicemie postprandiala) si valoarea hemoglobinei glicate HbA1c (ce ofera informatii asupra mediei glicemiilor din ultimele 3 luni) sunt parametrii pretiosi in aprecierea echilibrului glicemic.

Valoarea peptidului C este sugetiva pentru “rezerva” de insulina prezenta in pancreas si este o analiza utila in aprecierea oportunitatii initierii insulinoterapiei.

Valorile acidului uric sunt reprezentative pentru “ buna functionare” a metabolismului proteinelor, semnalizand precoce predispozitia catre guta, ce survine destul de frecvent asociat cu cresterea ponderala. La fel de importante sunt si valorile transaminazelor, atat pentru aprecierea existentei unei incarcari grase a ficatului cat si pentru conducerea tratamentului.

Nu uitati! Hiperglicemia – dislipidemia – hipertensiunea arteriala constituie tabloul complex al sindromului metabolic, in care diabetul zaharat este doar o componenta. Nu neglijati controlul tensiunii arteriale si tineti cont de faptul ca tensiunea arteriala ideala pentru persoana cu diabet este sub 140 / 90 mmHg. Efectuati toate aceste controale in timp util si comunicati rezultatele analizelor medicului dumneavoastra.

E bine sa fiti organizat si sa aveti un plan pe care sa il urmati pentru a va controla diabetul !

Acest plan trebuie sa cuprinda:

  • Planificarea orarului meselor si dietei
  • Planificarea activitatii fizice
  • Stabilirea frecventei testarii glicemiei ( cat de des, cand testam fata de momentul servirii mesei)
  • Cunoasterea valorilor glicemice ideale pentru dumneavoastra
  • Schema de administrare a medicatiei pentru diabet ( cand, in ce doza, inainte / dupa masa , etc)
  • Programarile pentru controalele periodice

Nu uitati Lista cu intrebari pentru medicul specialist – dat fiind ca timpul alocat unei consultatii este limitat, va va ajuta sa prioritizati informatiile de care aveti cea mai mare nevoie.

Stabiliti cu Medicul Dumneavoastra care sunt situatiile in care trebuie sa il consultati in afara programarilor regulate dar si care sunt urgentele persoanelor cu diabet.

Diabetul zaharat nu inseamna obligatoriu complicatii.
Consultati regulat medicul diabetolog pentru prevenirea acestora.