Problemele piciorului diabetic constituie cea mai comuna cauza a internarilor in spital ale pacientilor cu diabet zaharat. Complicatiile piciorului sunt cele mai serioase si costisitoare complicatii ale diabetului. Ele determina adeseori o lunga spitalizare, cu costuri mari atat financiare, cat si psihologice.

In tarile industrializate, diabetul reprezinta principala cauza a amputatiilor nontraumatice. Totusi, o strategie care include preventia, educatia personalului medical si a pacientilor, tratamentul multidisciplinar al ulceratiilor piciorului si monitorizarea stransa ar putea reduce rata amputatiilor cu 49-85%.

Intre cauzele care pot determina leziuni ale piciorului neuropatia diabetica periferica joaca un rol principal. Neuropatia duce la pierderea sensibilitatii si la deformarea piciorului, cu posibila modificare a mersului si aparitia ulterioara a bataturilor. Zonele de hiperkeratoza ( piele ingrosata / batatura) si presiune crescuta reprezinta zonele cele mai expuse riscului de ulceratie. 

Boala vasculara periferica (arteriopatia membrelor inferioare) reprezinta al doilea factor cauzal pentru suferinta piciorului diabetic; tulburarile circulatorii impiedica vindecarea leziunilor, chiar minore, ale piciorului si pot conduce la aparitia gangrenei sau a unui ulcer arteriopat.

Leziunile piciorului aparute la pacientii care au atat neuropatie periferica cat si tulburari circulatorii (arteriopatie) pot fi nedureroase, intarziind diagnosticul si interventia terapeutica .

O leziune nedureroasa nu este o leziune nepericuloasa!!

Alti factori care contribuie la aparitia leziunilor piciorului diabetic sunt: traumatismele, incaltamintea nepotrivita, infectiile, factori psihologici (oamenii isi ignora complet picioarele, in special persoanele varstnice), factori sociali (ocupationali, economici sau culturali), probleme ortopedice si edemele membrelor inferioare (umflarea picioarelor prin insuficienta venoasa sau insuficienta cardiaca).

In prezent este recunoscut faptul ca educatia pacientilor si constientizarea echipei medicale poate preveni ulceratiile si amputatiile majore. 

Sfaturi generale

Inspectia si examinarea picioarelor :

Se va face in fiecare seara de catre pacient (eventual cu ajutorul unei oglinzi asezate pe podea) sau de catre anturaj (la persoanele varstnice, cu acuitate vizuala scazuta).

Se vor cauta cu atentie :

  • leziuni (eroziuni, intepaturi);
  • crapaturi (fisuri) ale pielii (mai ales in zonele unde acesta este uscata si intre degete);
  • zone de ingrosare a pielii (hiperkeratoza = bataturi);
  • cruste maronii (sange uscat);
  • modificari ale unghiilor, deformari ale degetelor.

Se va acorda o atentie speciala talpii si pielii dintre degete (asa numite arii la risc).

Daca identificati fisuri, rani, bataturi, intepaturi, zgirieturi, basici, umflaturi (edeme) sau modificari de culoare si temperatura a pielii, valori glicemice crescute sau febra, prezentati-va imediat la diabetolog.

Absenta simptomelor NU inseamna neaparat picioare sanatoase – pacientul poate avea neuropatie, arteriopatie sau chiar o ulceratie fara acuze subiective, adica fara sa simta nimic!!

Igiena picioarelor

Picioarele vor fi spalate in fiecare seara, cu atentie, atat talpile cat si si spatiile dintre degete.

Se va verifica temperatura apei cu mana (cotul), de catre cineva din anturaj (de preferat) sau de catre pacient, inainte de a pune piciorul in apa; temperatura apei trebuie sa fie intotdeauna sub 37°C.

Spalarea se va face cu un burete moale, manusa de baie sau cu mana (cu pulpa degetelor, NU cu unghiile).

Pacientii trebuie sa evite mentinerea prelungita a picioarelor in apa  (baia nu va depasi 5-10 minute).

Dupa spalare se sterg bine picioarele (mai ales intre degete), cu un prosop moale, astfel incat sa ramana perfect uscate.

Puteti unge picioarele dupa baie cu creme/uleiuri emoliente sau cu vitamina A, dar acestea NU se aplica si intre degete.

NU se vor folosi agenti chimici sau plasturi pentru indepartarea bataturilor.

NU se aplica solutii colorate pe rani, chiar daca sunt folosite in scop antimicrobian sau antimicotic, pentru ca acestea pot masca evolutia nefavorabila a leziunilor.

Bataturile pot fi frecate usor cu o piatra abraziva fara sa raniti pielea.

Incaltamintea potrivita

Incaltamintea nepotrivita este cauza majora pentru ulceratii. Pacientii care nu au tulburari de sensibilitate la nivelul picioarelor pot sa-si aleaga pantofi din magazin. Pacientii cu neuropatie si/sau arteriopatie trebuie sa-si ia masuri suplimentare in alegerea incaltamintei potrivite, mai ales daca este prezenta si deformarea piciorului (pantof cu comanda la cizmar).

Pantoful NU trebuie sa fie prea stramt sau prea larg. Interiorul pantofului trebuie sa fie cu 1-2cm mai lung decat lungimea piciorului. Latimea in interior trebuie sa fie egala cu latimea piciorului, iar inaltimea trebuie sa fie suficienta pentru a asigura suficient spatiu pentru degete.

Incatamintea trebuie probata , de preferat la sfarsitul zilei.

Daca incaltamintea este prea stramta datorita deformarii sau daca apar semne de solicitare a piciorului (roseata, bataturi, ulceratie) pacientilor le trebuie incataminte speciala, inclusiv talonete si orteza

NU umblati niciodata desculti (in picioarele goale), nici macar in casa.

Ori de cate ori aveti posibilitatea , schimbati pantofii cu papuci moi, comozi.

Evitati pantofii cu toc inalt.

Pantofii noi se poarta in prima zi un timp limitat, 30-60 minute, apoi se scot si se controleaza picioarele. Daca este necesar, in restul zilei purtati un pantof mai vechi, cu care piciorul Dumneavoastra este deja obisnuit

Inainte de a va incalta controlati cu mana interiorul pantofilor (sa nu fie pietricele, cuie iesite sau cusaturi desfacute).

Ciorapii:

  • sa fie din bumbac sau lana (nu din materiale sintetice),
  • sa nu faca cute, sa fie fara cusaturi.Daca au cusaturi evidente, ciorapii trebuie   purtati pe dos
  • sa nu aiba elastic prea strans,
  • sa fie schimbati zilnic.

Evitarea traumatismelor, agresiunilor la nivelul picioarelor

  • Evitati incalzirea picioarelor langa surse incandescente sau foarte fierbinti (mai ales cand se asociaza si neuropatia): sobe, plite electrice, calorifere, aeroterme, sticle cu apa fierbinte.
  • Nu tineti picioarele expuse la soare (plaja) timp indelungat chiar daca simtiti ca picioarele sunt reci (sau... mai ales atunci!).
  • Evitati frigul excesiv.
  • Evitati traumatizarea picioarelor (sapat, sarituri, lovituri cu piciorul).
  • Unghiile trebuie taiate drept (de preferat cu unghiera si pila, NU cu foarfeca).
  • NU imprumutati trusa de pedichiura cuiva sau de la cineva
  • Este preferabil ca pedichiura sa o faceti acasa, cu trusa proprie.
  • Evitati manevrele potential sangerande: NU rupeti crustele, NU taiati bataturile cu lama.
  • Orice leziune unghiala sau cutanata poate constitui sursa unei viitoare gangrene, daca este neglijata, maltratata, mai ales pe fondul unor valori glicemice crescute!
  • Bataturile trebuie indepartate de un cadru medical.
  • Daca aveti acuitatea vizuala scazuta, nu trebuie sa va tratati singur picioarele (ex. taierea unghiilor).

Iubiti-va picioarele !!! 

 

Cereti sfatul medicului diabetolog in ceea ce priveste starea picioarelor Dumneavoastra.